неділя, 18 лютого 2024 р.

Полтава пропонує

От послухайте: 

І ще посилання на текст. А тепер про це поговоримо.

Спочатку про Європу. Там вже є політична система, що працює. Ну не варто ігнорувати, варто придивлятись до її механізмів. Європейських чи американських, а може і сінгапурських, тут є певна специфіка. І тепер про те, що запропоновано паном Сергієм.

  1. Постановка питання про "примус" до політичної активності є хибною. Це освітня процедура. Питання саме в тому, чи є в людини політичні знання і, як наслідок, громадянська компетентність, можливість бути суб'єктом політичного процесу, а не об'єктом маніпуляцій популістів.

  2. Не можна не помічати, що існує певна соціальна стратифікація у питаннях громадянської активності політично свідомих чи ідеологічно визначених громадян, так званого політичного класу: функціонери, активісти, члени організації, прихильники або симпатики, ядерні виборці, ситуативні виборці. Зрозуміло, що ця градація досить гнучка чи рухлива, але не можна про неї забувати. Звертатись до кожної з цих категорій треба по-різному.

  3. Громадяни, що не мають політичних переконань, завжди і всюди будуть поживою для популістів. В нас зараз це, звісно, абсолютна більшість, але на цьому полі працювати геть безперспективно. Це неосвічені, а тому несвідомі виборці.

  4. Пропонована виборча система є недієздатна. Спробуйте змоделювати, як хтось намагається відкликати депутата Х, а хтось депутата У. З тих чи інших причин. І вони сперечаються, ініціатори тих відкликань, шляхом пошуку прихильників, голосів за відкликання. 
    Рішення не в покараннях неспроможних (на чиюсь думку) працювати в раді, рішення в доборі здатних чи спроможних. Через досвід їх участі в роботі місцевих партійних організацій. Що повертає до питання про особисті політичні переконання. Без цієї передумови політична система - будь-яка - не працює.

  5. Пропонована презентація є кроком у правильному напрямку. Але тільки першим. Для нормального донесення своїх ідей до тих чи інших аудиторій (зокрема форумів Фейсбуку, Телеграму чи Вайберу), треба мати більш "оформлений" вигляд. Можливо, це Концепція чи Декларація, підтримана кількома текстами, що деталізують окремі положення чи важливі аспекти. Можливо, це просто серія публікацій. Отже, потрібен сайт. Можна скористатись послугами наявних, можна запустити свій. Можна, до речі, стати автором тут, на цьому, бо він присвячений саме таким "кулібіним" від політології, що пропонують дещо поза традиційним партійним механізмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар