вівторок, 20 лютого 2024 р.

Маніфест Владимира Стуса

Ось він в газеті День. А тут ми його, можливо, будемо обговорювати.

Ну і деякі цитати. Без коментарів, бо вони, як видається, тут абсолютно не потрібні.

1. Про аналіз і перспективи

Аналіз об’єктивних процесів довгострокового розвитку дозволяє зробити однозначний висновок про те, що основною відмінною рисою української системи державного устрою буде високий рівень демократії, істотно вищий, ніж у сусідніх геополітичних центрах.

2. Про устрій нашої майбутньої демократії

Але з усією очевидністю зрозуміло, що він не використовуватиме структуру й механізм роботи сучасних західних демократій, заснованих ще за часiв масштабної колонізації й промислової революції. Так само як сучасні демократичні механізми далекі від древньогрецьких.

Також очевидно, що максимальний розвиток і частоту практичного застосування демократії забезпечує тільки механізм прямої демократії. Пряма демократія — це не примітивна форма демократії, це її вища форма!Ілюзія її примітивності пов’язана з тим, що більшість історичних прикладів роботи механізмів прямої демократії були засновані на старих технологіях передачі й обробки інформації. Ну і, звичайно, ця ілюзія щосили підтримується силами не зацікавленими в демократичному розвитку.

3. Пряма демократія на рівні села й району:

1. Введення обрання дільничного міліціонера (шерифа) і фельдшера в сільській місцевості.

2.Підвищення повноважень місцевих рад, збільшення їхньої ресурсної бази з одночасним зменшенням терміну їхньої каденції і в деяких випадках кількості депутатів.

3.Введення виборності керівника районною державною адміністрацією.

4.Введення виборності низки посад районного й міського рівня: районний землевпорядник, головлікар районної лікарні, начальники лісництв, рибнагляду, природоохоронної прокуратури, парково-лісових господарств і низки комунальних підприємств.

5.Розробка і введення системи регулярного суспільного обговорення значущих проектів рішень місцевого рівня за допомогою сучасних засобів обробки й передачі інформації з ідентифікацією учасників.

6.Впровадження практики обов’язкового проведення сходу жителів сіл не рідше ніж раз у півроку.

7.Повернення до мажоритарної виборчої системи на районному рівні.


Немає коментарів:

Дописати коментар